Kõigi hambad korda!

by Meelika / 26 märts 2016 / No Comments

Isegi siis, kui sul ei ole hambavalu ega muid sümptomeid, tasub käia järjepidevalt hambaarsti juures hambaid kontrollimas Hambahaigusi võib ravida tõhusalt, kui need avastatakse juba enne sümptomite tekkimist. Suuhügeen ja hammaste korrasolek peegeldab väga palju kogu keha tervist.

Kuidas hoida hambad terved ?

õnnelik naer

Kuidas saaks hambaid kaitsta õige toitumisega.

 

Janujook on vesi

Hambaaugud tulevad hambakaariese tagajärejel, mis omakorda saab alguse hamba mineraali tasakaaluhäirest. Hambakaaries on lihtne tulema kui oleme harjunud janu korral jooma morssi, coca-colat või muid ülesuhkrustatud jooke. Magustatud joogid kahjustavad hambapinda ning kestval kokkupuutel muutub hambakude pehmeks ning kiiresti kuluvaks. Vedelike suhkrusisaldus soodustab ka kaariase bakterite olemasolu, selleks ongi oluline juba imikueas janu korral puhast vett juua. Söö neli korda päevas Pea kõik toidukorrad peidavad endas suhkruid. Igast söögikorrast saavad energiat ka suus elavad mikroobid, kelle elutegevuse jääkprodukt on piimhape. Sagedase näksimise poolt põhjustatud kestev happerünnak lõhub aga hambaid. Kaariesehaigust saab kontrollida hambasõbralikult toitudes, mis tähendab vähemalt 3-4-tunniseid pause söögikordade vahel. Nii suudavad süljenäärmed toota vajalikku sülge mis happerünnaku taas mineraliseerib. Tihe näksimine võib tekitada kõvakoe pöördumatuid kahjustusi ja tungides isegi pehmema hambaluuni kus mikroobid lagundavad hambakrooni seest tühjaks. Inimene ise avastab augu alles siis, kui seest õõnsa hamba vaap murdub. Näiteks hammastele kleepuvate küpsiste või krõpsude poolt esile kutsutud happerünnak võib kesta veel tunde pärast söömise lõpetamist. Hambad saavad puhkust kui vältida söögikordade vahelist näksimist.

 

Muideks – kõik need trikid on abiks ka kehakaalu hoidmisele nagu dieet. Mis oleks hammastele hea ? Hammaste eest hoolitsemisel tasuks tähelepanu pöörata hambapesutehnikale, toitumisharjumustele ning hambaarsti juures kontrollis käimisel. Hambaid pestakse kaks korda päevas, hommikul ja õhtul ning üks kord päevas tuleb puhastada ka hambavahed, kas hambaniidi, hambavaheharja või hambavahe veesurvepesuriga, sõltuvalt sellest, siinkohal tasuks kuulata hambaarsti soovitusi. Väga oluline on ka hammaste puhtuse kontroll peale hambapesu. Üks huvitav lahendus on närida hambakatu indikaator tablette, mis muutvad eredaks värviks pesemata või puhastamata kohtades. Nii on võimalik näha puhastamata kohti ja lihtsa vaevaga uus teadlik hambapesu teostada.. Kõige lihtsam viis on keelega üle hammaste libistada, sest puhas hambapind on reeglina sile kui klaas. Kui hammas peale pesu tundub kare, on ta katuga kaetud ning see tuleks uuesti puhtaks pesta. Kõige selle eesmärk on ikkagi lõpptulemusena saada puhtad hambad.Lapsed kutsutakse hambaravi koju saadetava kirjaga. Lastele korraldatakse regulaarselt hammaste kontrollimisi. Avalik hambaravi on tasuta alla 19-aastastele lastele Õigeaegne kontroll suudab avastada mured nende algstaadiumis, mis teeb nende lahenduse efektiivsemaks, meeldivamaks ja odavamaks.Hammaste hooldus ja pesu peaks olema kõigile elementaarne ja tähtis osa igapäevast.